Ljepota

Koji dezodorans odabrati?

Sve toplije vrijeme u prvi plan stavlja i kozmetičko pitanje – koji dezodorans odabrati? Ljekarne nude niz formula, stoga ćemo rastumačiti u čemu se one razlikuju te koje su im prednosti i namjena. No, prvo da definiramo koja je uloga znojenja.

– Glavna uloga znojenja je rashlađivanje organizma od zagrijavanja te izbacivanje štetnih tvari. Glavnu ulogu u regulaciji znojenja ima centralni živčani sustav pa se zato pri stresu ili nervozi više i znojimo. Osim toga, povećavaju ga kofein i nikotin. Sam po sebi, znoj nema snažan miris, već on nastaje bakterijskom razgradnjom organskih sastojaka – objasnila je magistra Aisa Zanki-Zelić iz Farmacije u zagrebačkoj Jurišićevoj 3. Dezodoransi se upotrebljavaju za sprečavanje neugodnog mirisa tijela, osobito u području pazuha, stopala i prepona.

Mehanizam dezodoransa

Ovi pripravci sprečavaju razvoj bakterija i umanjuju mogućnost nastanka neugodnog mirisa znoja. Dezodoriranje se može postići i drugim mehanizmom, a to je vezanjem masnih kiselina (nastalih u znoju) s metalima. Nastale soli nemaju neugodan miris.

Popularna pakiranja

  • Za pazuh: uglavnom su to tlačni pripravci (sprejevi, pump-sprejevi), ugušćeni losioni u roll-on ambalaži i stikovi, ponekad kreme.
  • Za stopala: najčešće su to puderi i dezodorantni losioni u tlačnom pakiranju.

Što su to antiperspiranti i zašto je njihovo korištenje vremenski ograničeno?

Antiperspiranti blokiraju izlučivanje žlijezda znojnica, stoga se upotreba ovakvih preparata ne predlaže na dulji period. Uporabu svakako treba prilagoditi pojedinom korisniku i pridržavati se naputaka navedenih na pakiranju.

Kozmetički preparati konstantno se podvrgavaju ispitivanjima podnošljivosti, a kod ovih je to izuzetno važno jer je dokazano da antiperspiransi blago iritiraju kožu, a dezodoransi mogu izazvati alergijske reakcije.

Soli koje djeluju baktericidno

Za lokalni učinak dezodoransa koriste se soli aluminija, cinka i cirkona. Najčešće su to soli aluminija koje ujedno djeluju baktericidno. S amonijakom i aminima, soli aluminija daju nehlapive i bezmirisne soli pa djeluju i kao antiperspiranti i dezodoransi.

Koji sastojak sprječava nastanak neugodnih mirisa?

Osnovni sastojak deolit djeluje na bakteriju Corynebacterium xerosis i sprječava razgradnju sastojaka znoja, a time i razvoj neugodnih mirisa. U tome pomaže kompleks koji upija mirise: cink-ricinoleat, lizin i propilen-glikol. Patentirane mikrokapsule (Spherulites) lamelarne su strukture organizirane poput ovojnica luka, u kojoj se nalaze naizmjenični slojevi deolita i vode, što nakon nanošenja na kožu osigurava dugotrajno i postupno oslobađanje deolita i omogućuje produljeni učinak. Za eventualno iritativno djelovanje tu je dodatak termalne vode.

Formule za posebno osjetljivu kožu

Koža je kod nekih vrlo osjetljiva, a naročito na mjestu kao što je pazuh. Mogu je dodatno iritirati mirisi, alkohol, konzervansi, boje… Stoga na tržištu postoje upravo linije bez iritansa koji koži vraćaju prirodnu pH vrijednost. Formule su ispitane i na osobama s vrlo osjetljivom kožom i atopijskim dermatitisom te kod osoba sklonih alergijama na dezodorans i ekcemima u području pazuha. Kao aktivne komponente tu su:

  • aluminijev klorhidrat
  • aluminijev klorid
  • bisabolol

Kako smanjiti znojenje 91%?

Aluminijev klorid prodire duboko u znojne pore pružajući tako dugotrajniju zaštitu između dva nanošenja. Klinička i dermatološka ispitivanja dokazala su smanjenje znojenja od 91%. Intenzivni antiperspirant u spreju namijenjen je osobama koje pate od prekomjernog znojenja – 72-satna formula pruža dugotrajnu zaštitu od prekomjernog znojenja i neugodnih mirisa. Naš izbor: Eucerin deo linija

Aplikacija dezodoransa nakon brijanja ili epilacije

Kod osoba koje depiliraju ili epiliraju područje pazuha preporučuje se nanošenje preparata 12 do 24 h nakon epilacije ili depilacije – na taj se način omogućuje obnova hidrolipidne barijere kože i smanjuje mogućnost nastajanja iritacija kože. Nanesite ga na čistu i suhu kožu.

dezodorans-2-cos

Kako postići sve slabije znojenje iz tjedna u tjedan?

Za osobe koje se intenzivno znoje idealna je formula s mikročesticama koje dugotrajno djeluju u samom središtu znojnih pora čime se postiže sve slabije znojenje iz tjedna u tjedan. Sve skupa ispitano je pod dermatološkim nadzorom, formula je hipoalergena i bez alkohola.

Formula sadrži aluminij klorhidrat i aluminij seskviklorhidrat.

Tu je i intenzivan tretman protiv znojenja koji djeluje čak i u uvjetima iznimnog stresa za muškarce i žene koji imaju problema s prekomjernim znojenjem. Ovaj je tretman bogat aktivnim sastojcima protiv znojenja, mineralima jake moći upijanja i sastojkom Perspicalm pomoću kojih regulira navalu topline i znojenje u periodu stresa. Formula je ispitana na 100% osjetljivoj koži, bez alkohola, bez parabena.

Postoji i nježna formula posebno prilagođena osjetljivoj i depiliranoj koži. Aktivni sastojci protiv znojenja u kombinaciji s Proline Cutei smirujućeg djelovanja koži daju 48-satnu učinkovitost protiv znojenja i vrlo visoku toleranciju. Formula je ispitana pod dermatološkim nadzorom, hipoalergena, bez parabena, bez alkohola, bez mirisa. Naš izbor: Vichy deo linija

Znojenje ruku i nogu

Bez izmjene prirodnih fizioloških funkcija kože, krema za ruke i noge sprječava nastajanje neugodnog mirisa koji se pojavljuje stagnacijom znoja. Također ima učinkovito bakteriostatsko djelovanje koje inhibira rast onih bakterija koje pripadaju normalnoj mikroflori kože te su odgovorne za raspadanje organskih supstanci prisutnih na koži. Naš izbor: Bioclin krema

Sprej prikladan za intimnu higijenu žena i muškaraca

Laboratoriji su razvili posebne dezodoranse koji se mogu koristiti i na intimnim dijelovima tijela. Oni sprečavaju stvaranje neugodnih mirisa, eliminiraju već postojeće te ostavljaju nježan i ugodan miris uz poštovanje fiziološkog procesa disanja kože. Našizbor: Bioclin deo sprej za intimne dijelove

Znojenje lica čime ga ublažiti?

Formula za sprječavanje znojenja lica snažna je zahvaljujući aluminij klor hidratu – ujedno nema alkohola, parabena, mirisa te je hipoalergena. Moguće je koristiti je i na drugim dijelovima tijela posebice kod dnevnih aktivnosti, tjelovježbe, stresa i intenzivnih emocija.

Izbor dezodoransa ovisi i o vašem lifestyleu pa vskako zamolite magistru u ljekarni da vam pomogne u odabiru idealnog!

Fotografije: Inmagine