Farmacia blog

Top 12 savjeta za njegu stopala

Prije svake toplije sezone, kad uskačemo u krasne nove sandale, obraćamo sve više pažnje na njegu nogu, stopala i noktiju. Magistra Martina Šepetavc iz Farmacije objasnila nam je koji su najčešći problemi i najbolji načini njege stopala. Istaknula je i da se u ljekarni često susreću s upitima kako što brže riješiti probleme vezane uz kožu i nokte na stopalima, a među njima su nerijetko gljivične infekcije, natisci, kurje oči i žuljevi.

 1. Što su natisci?

Nastaju od nošenja neudobnih cipela ili dugotrajnog nošenja cipela s visokim petama kad je opterećenje cijelog tijela prebačeno na jastučiće ispod prstiju – natisci su zapravo hiperkeratoze, odnosno nakupine zadebljale kože koje su precizno ograničene i nalaze se uglavnom na zglobovima nožnih prstiju i na vanjskom rubu stopala.

Kako bismo spriječili stvaranje natisaka potrebno je jednom tjedno napraviti:

 • kupku za stopala
 • nakon toga piling s prirodnim granulatom bambusa i finim kristalima šećera kako biso uklonili odumrle stanice kože, a bilo bi dobro da piling sadrži i njegujuće ulje poput avokada
 • zatim je potrebno kamenom plovućcem ili turpijom za stopala lagano ukloniti omekšanu kožu
 • nakon toga umasirajte u stopala kremu koja nije samo djelotvorna, već će kožu razmaziti i opustiti vas u dnevnom wellnes ritualu

Preporuka je da krema za noge sadrži ekstrakt meda i mlijeka, hijaluronsku kiselinu, ureu, ulje avokada, vitamin E i/ili glicerin koji će opskrbiti kožu stopala vlagom i spriječiti stvaranje natisaka i zadebljale kože.

 1. Ispucale pete olakšavaju prodiranje bakterija

Na mjestima gdje je koža zadebljana mogu se stvoriti napukline koje olakšavaju prodiranje bakterija i gljivica. Ispucale pete mažite dva puta dnevno kremom koja sadrži 10% ili u težim slučajevima 20% ureje. Kada koža zacijeli, onda je dovoljno mazanje jednom dnevno, najbolje navečer prije spavanja. Preporuka je staviti i pamučne čarape kako bi se krema što bolje preko noći upila u kožu.

Oprez! O tome naročito trebaju voditi računa dijabetičari jer kod njih i relativno mala ozljeda na stopalu može dovesti do ozbiljnijih komplikacija i rana koje teško zarastaju.

 1. Što su to gljivične infekcije?

Simptomi gljivične infekcije (ili atletsko stopalo) na stopalima manifestiraju se kao svrbež, crvenilo kože, peckanje, ljuštenje, ispucana koža između četvrtog i petog prsta, a moguća je i pojava mjehurića. Uz kožu, obično su infekcijom zahvaćeni i nokti koji postaju zadebljani, krhki i iskrivljeni. Također dolazi i do promjene boje noktiju koji postaju žuti, bjelkasti ili zeleno-smeđi.

Kada infekcija uzme maha, gljivica se hrani s tvari koja se zove keratin, a to je bjelančevina koja se nalazi u noktima, koži i kosi. Liječenje gljivične infekcije noktiju treba početi što prije kako se infekcija ne bi proširila na druge nokte.

 1. Kako liječiti gljivične infekcije kod kuće?

Za kožu stopala preporučuju se kreme s antimikoticima kao što su klotrimazol, bifonazol i naftifitinklorid. Svaki put prije primjene lijeka treba slijediti upute ljekarnika da oboljele dijelove kože treba dobro oprati i osušiti, na to mjesto treba nanijeti kremu u tankom sloju i nakon toga treba oprati ruke kako ne biste proširili infekciju na sebi ili na druge osobe.

U samoliječenju gljivične infekcije noktiju  mogu se preporučiti preparati u obliku antimikotskih krema na bazi klotrimazola, bifonazola i naftifitinklorida, s načinom aplikacije kao i kod infekcije kože stopala. Klotrimazol se nanosi 2 do 3 puta dnevno, a bifonazol i naftifitinklorid jednom dnevno.

Osim krema, postoje i preparati za samoliječenje u obliku laka za nokte s amorolfinom koji se primjenjuju 1 ili 2 puta tjedno na zahvaćene nokte.

Ako je zahvaćeno manje od 50% površine nokta i nije zahvaćeno više od 2 nokta, ljekarnik može preporučiti samoliječenje ako se ne ubrajate u rizičnu skupinu pacijenata kao što su dijabetičari ili imunokompromitirani bolesnici (zračenje, kemoterapija). U protivnom, ljekarnik će preporučiti odlazak liječniku koji će propisati na recept oralnu antifungalnu terapiju u kombinaciji s lokalnom terapijom u obliku kreme.

Važno! Čak i nakon prestanka simptoma potrebno je nastaviti liječenje još najmanje dva tjedna kako bi se zadržao dugotrajan učinak liječenja.

Nokat će na nogama u potpunosti biti izliječen tek nakon 8-12 mjeseci, ovisno o brzini rasta. Potrebno je biti uporan u liječenju i krenuti što prije kako se bolest ne bi proširila.

 1. Prirodni sastojci ključni za oporavak od gljivične infekcije

Formula koja sadrži otopinu ulja plavog čempresa, ulja lavande i mliječnu kiselinu ili eterično ulje čajevca (nanosi se u nerazrijeđenom obliku).

 1. Lakiranje noktiju

Za vrijeme liječenja gljivične infekcije na noktima preporuka je da se izbjegava lakiranje noktiju jer ono sprječava dotok kisika u nokat, zadržava vlagu i time pogoduje razvoju gljivica. Ako stavljate lak na nokte, potrebno ga je ukloniti svaki put prije nanošenja preparata za liječenje.

 1. Sprječavanje gljivičnih infekcija

Iznimno je važna higijena stopala. Temeljito sušite stopala poslije kupanja, uključujući prostore između prstiju, a nokti trebaju biti suhi i čisti. Ako vam se jako znoje stopala, često mijenjajte čarape i po mogućnosti neka budu pamučne. Povremeno skidajte cipele tijekom dana, a isto tako odmah nakon vježbanja.

 1. Cipele možete tretirati antigljivičnim sprejem ili puderom za stopala i/ili cipele. Tijekom ljetnih dana preporuka je što češće nošenje otvorenih cipela.
 2. Ne režite kožicu oko noktiju, nego je samo lagano potisnite prema korijenu nokta i nokte režite ravno.
 3. Izbjegavajte hodati bosi oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama. Ne posuđujte ručnike i obavezno ih perite na visokoj temperaturi. Izaberite pouzdani pedikerski salon koji sterilizira svoje instrumente. Perite ruke nakon dodira s inficiranim noktom jer, ako niste oprezni, gljivična infekcija može prijeći s jednog nokta na ostale.
 4. Kako se riješiti kurjih očiju?

Kurje oči obično su nepravilna oblika, bijele, sive ili žute boje. Najčešće nastaju na vanjskoj strani nožnog palca ili malog nožnog prsta jer su ta područja obično izložena najvećem pritisku. Kurje oči između prstiju nazivaju se mekim kurjim očima jer nisu tvrde kao ostale zbog vlažne kože među prstima. U svakom slučaju, pritisak na kurje oko je vrlo bolan i treba ga odstraniti.

Preparati koji se koriste za tretman kurjih očiju su keratolitici, koji polagano i bezbolno ljušte orožnjeli epitel, ubrzavaju izmjenu tvari u stanicama epiderme i regeneraciju kože, najčešće su to salicilna, mliječna kiselina i trikloroctena kiselina. Postoje u obliku otopine, olovke i u obliku flastera koji su jednostavniji za primjenu i ublažavaju pritisak obuće na kurje oko.

 1. Izbjegnite žuljeve!

Žuljeve obično dobijemo noseći nove cipele ili sandale na bose noge i nastaju trenjem i iritacijom između stopala i cipele i tada se stvori jastučić ispunjen tekućinom. Tekućina amortizira ranu i sprječava daljnji pritisak.

Nemojte bušiti žuljeve, nego na njih stavite flastere koji sadrže hidrokoloidni materijal koji istovremeno odvodi suvišnu tekućinu iz rane i stvara zaštitni jastučić od gela koji to okruženje čini vlažnim, što pomaže bržem zarastanju rane.

Važno! Probušite li zaštitni sloj žulja, omogućujete bakterijama ulaz u ranu, koja se u medicini tretira kao otvorena rana. Ipak, ako se to dogodi, dezinficirajte otvoreni žulj (na primjer antiseptičkim sprejem) i stavite flaster.

Fotografije: Shuttertock